Nagyon sokszor találkozom a minden napjaimban a párkereséssel kapcsolatban, vagy párkapcsolatban maradásnál azzal, hogy EZ BIZTOS, fontos a biztonság mert…!

Majd mindig elgondolkozom azon, hogy mi is a biztos?!

Hát talán csak az, hogy egyszer mi mind meghalunk.

De akkor miért jelöli meg olyan sok ember a párkapcsolattal kapcsolatban a biztonságot, mint fontos tényezőt?

Tegyük fel egyik ismerősömet vagy ügyfelemet megkérdezném, hogy a párválasztásnál vagy a kapcsolatban maradásánál a félelem vezéreli-e? Valószínűleg a legtöbben azonnal rávágnák, hogy természetesen NEM!

Majd megkérdezem a biztonság érzése -e a fontos?

S a válasz szinte mindig az, hogy igen!

Ezzel nincs is semmi gond!

De azért megosztok egy személyes sztorit a mélyebb megértéshez:

Mondhatnánk, hogy sokáig kapcsolat függő voltam, s valahogy mindig attól féltem elég fiatalon, ha nekem nincs valakim, akkor én biztosan rossz vagyok, vagy ronda és, ha fél évig nincs senkim akkor egyedül halok meg, persze fel sem merült benne az a gondolat, hogy félek! Pusztán mindig azt mondtam én biztonságban érzem magamat, ha van egy párom.-Kemény önismereti munka volt mire rájöttem a valós hátterére ennek a dolognak-Hát a „biztonságomnak” mi lett az eredménye, azért, hogy ne legyek egyedül valószínűleg észre sem vettem olyan embert, aki őszintén közelitett hozzám, de ami biztos olyan kapcsolatokba mentem bele, amik abszolút nem építettek, hanem romboltak.

Folyton idegeskedtem, mert persze a „biztonságos” kapcsolatok a legbizonytalanabbak ott verik át a fejünket a legjobban, ott használnak ki mentálisan lelkileg a legjobban…! Tehát nem csináltam mást, mint harcoltam a saját boldogtalanságomért.

És akkor még nem is beszéltünk az olyan házasságokról, ahol a pénz miatt marad együtt a pár a közös hitel, vagy sugar daddy effektus, esetleg a gyerekek jövője, hát itt aztán még nehezebb a helyzet mert, itt már valóban az áhított biztonság olyan távoli kapcsolatban áll egymással, mint Makó meg Jeruzsálem.

De akkor miért is maradunk ilyen kapcsolatban, miért keresünk ezzel a céllal párt?

Azért, hogy „biztonságban legyünk”

Nah ne áltassuk magunkat!

Akkor vizsgáljuk meg picit jobban miért is akarunk mi biztonságot?

Mert félünk! Tehát a félelem és a biztonság hajtóereje pontosan ugyan az!

Miért?

-félelem az egyedül léttől

-félelem az anyagi helyzettől

-félelem hogyan lesz, ha már nem lesz meg a társunk

-félelem attól, hogy nem leszek elég jó

-félelem ,hogy mi lesz a gyerekkel/ gyerekekkel

És ez Bizony harc a boldogtalanságért!

Talán már kezd körvonalazódni, hogy miért is hívom ezt a jelenséget harcnak a boldogtalanságért!

Most jön az a rész, ahol mindenki számára egyértelművé válik a mondandóm!

Amint hajt minket a biztonságra való törekvés, például párkeresésnél, mert rossz egyedül. Megszületik a kapcsolatunk akkor ez a kapcsolat megszünteti a félelmet?

Á dehogy bár úgy lenne! DE NEM!

Mert ilyenkor már nem csak attól fogunk félni, hogy lesz-e párunk hanem, hogy el ne veszítsük! Tehát a helyzet csak súlyosbodik, mert már nem attól félünk ami nincs, hanem ott van valaki akit foggal körömmel védünk, érzelmeket is kötünk hozzá és már ezáltal az ő elvesztése a félelmünk! Sajnos az a tapasztalatom, ha valaki biztonság keresésből választ párt az sokkal nagyobbat zuhan vagy olyan kapcsolatba keveredik ami nem is hozzá méltó.

Akkor tudott rám találni az az ember, akivel boldog kapcsolatban élek azóta is, amikor elengedtem a biztonság keresését! Sőt mikor megismertem még fel is adtam a mögöttem álló “biztosat”. Egészen Magyarországig költöztem szeretett Németországomból. S minden félelem nélkül vágtam bele, s egészen másképp alakult, mint az elötte lévő “biztosak”.

Ha adhatok egy nagyon jó tanácsot zárásul:

Bármennyire is félsz az egyedülléttől, anyagiaktól, gyerekekkel kapcsolatos dolgoktól tényleg bármi is legyen az, ami miatt a biztonságod keresed!

Ne hajszold és ne érd be kevesebbel, mint ami jár, hiszen neked nekem mindenkinek a legjobb jár!

S nem akkor leszel biztonságban, amikor azt mondod ő jó mert biztos, vagy nem hagyom el akár milyen szemét is mert ő már itt van és biztos, hanem akkor, ha boldog vagy!

A boldogságot és a stabilitást az teremti meg:

-Ha őszinte és szeret a társad akkor is ha nincs veled

-Ha nyugodtan kelsz és fekszel mellette feltételek nélkül

-Ha úgy érzed repülsz és szárnyalsz mellette

-Ha a legnehezebb helyzetben is ott áll melletted!

-S ha nem szükség okok miatt félsz az elvesztésétől, hanem mert igazán szereted és ő is téged!

Legyél biztos magadban, hogy te a legjobb vagy és neked a legjobb jár mert, ha nem vagy boldog és a félelmeid motiválnak éveket vesztesz a csodás életedből!